Kleurrijk Sicilië. Knooppunt in het Middellandse Zeegebied
Davidsfonds Academie.
dinsdag 20 februari, 5 en 19 maart 2024 van 14 tot 16:30 uur
In zaal 4 van het stadhuis Genk
Sicilië kent een enorme rijkdom aan overblijfselen uit de Klassieke Oudheid. Griekse stad-staten als Siracusa en Agrigento vormden er het kloppend hart van het zog. Groot-Griekenland (Magna Graecia). Ondanks bloedige oorlogen tegen de Feniciërs en Cartha-gers bloeide de Griekse cultuur en met name Dorische tempels (Agrigento, Selinunte) en fraai gelegen theaters (Siracusa,Taormina) getuigen hiervan.
Eind derde eeuw v.Chr. werd Sicilië een Romeinse provincie. De benaming ‘Graanschuur van Rome’ spreekt voor zich. Naast resten van amfitheaters (Siracusa, Catania) en een Odeon (muziektheater Taormina) vind je in het binnenland bij Piazza Armerina de meest imponerende Romeinse villa van het eiland. Beroemd zijn schitterende mozaïekvloeren (3.500 m2) met een veelvoud aan voorstellingen (jachttaferelen, wagenrennen, goden- en heldensagen)
Aan de hand van talloze kleurrijke en illustratieve afbeeldingen bespreekt Marc Permeke de (kunst)geschiedenis en de cultuur van de Klassieke Oudheid op Sicilië.
Mythologische verhalen onthullen avonturen van goden en godinnen en historische figuren komen tot leven,
Hoe komt het dat de Griekse kolonisten op Sicilië zo’n bloeiende cultuur hebben ontwikkeld die zelfs de afgunst van het moederland heeft opgewekt? Welke volkeren belemmerden de Grieken in deze ontwikkeling? Welke rol speelde het eiland in het machtige Romeinse Rijk? Welke goden en godinnen zijn nauw met Sicilië verbonden en zijn beroemd vanwege hun avonturen en verhalen?
Marc Permeke
Marc Permeke werkte als hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV Breda, waar hij zich toelegde op cultuurtoerisme, kunstgeschie- denis, de organisatie en begeleiding van talloze reizen in Europa. Hij woonde langere tijd in Rome en in Sicilië, waar hij culturele reizen begeleidde.