Het conflict Rusland - Oekraïne versus België, Europa en de wereld
Eerst een korte update over het conflict Rusland – Oekraïne. Daarna de evolutie van Belgisch buitenlands beleid tegenover de wijzigingen in het internationaal systeem.
Meer als dertig jaar na de val van de muur en de oprichting van de Europese Unie kondigt zich een nieuw scharnierpunt in de buitenlandpolitiek aan. De Russische oorlog tegen Oekraïne en de opbouw van geopolitieke hoogspanning tussen China en de Verenigde Staten doen de vraag rijzen naar een herijking van de Belgische buitenlandse relaties, zowel binnen het kader van de EU als daarbuiten.
Net zoals Duitsland een Zeitenwende beleeft wat betreft de relaties met Moskou en de herkapitalisering van de Bundeswehr, tekent zich ook in Brussel de noodzaak af om nieuwe evenwichten te zoeken in de manier waarop België en haar deelstaten zich internationaal positioneren.
Prof Dr Alexander Mattelaer is hoofddocent aan de Vrije Universiteit Brussel en senior onderzoeker aan Egmont - het Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen. Hij is tevens verbonden aan het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie als voorzitter van het wetenschappelijk comité voor defensie-onderzoek en -technologie. Als Fulbright Schuman fellow verbleef hij eerder aan Harvard University en de National Defense University in Washington DC. Zijn onderzoeksgebied omvat zowel de hedendaagse diplomatie en Europese politiek als veiligheid- en defensievraagstukken. Hij behaalde zijn doctoraat in de politieke wetenschappen aan de VUB, alsook masterdiploma’s aan de University of Bath en de KU Leuven.