Over Bezoek aan Museum Jezuïetenberg

27 sep

Bezoek aan Museum Jezuïetenberg

Gegidst bezoek aan uniek onderaards museum te Maastricht

dinsdag 27 september 2022 van 14:00 uur tot 16:30 uur

De Jezuïetenberg is een voormalige mergelgroeve in de Cannerberg in de gemeente Maastricht. In de periode 1880-1967 gebruikten de jezuïeten de groeve ter ontspanning waarbij vele kunstwerken in de vorm van tekeningen, beeldhouw- en waterwerken werden gecreëerd. Deze groeve heeft sinds 1998 de status van rijksmonument.

 De Jezuïetenberg maakt deel uit van de Cannerberg en wel van de mergelgroeve Valberg. Deze groeve werd ook wel  Fallenberggroeve genoemd. Het woord berg in deze benamingen verwijst in het Limburgs naar een ondergrondse mergelgroeve. Bij ondergrondse mergelwinning werd ongeveer een derde van de mergellaag als bouwsteen gebruikt; de rest moest het bovenliggende gesteente dragen. De Jezuïetenberg beslaat circa tien hectare met twintig kilometer gangen, waarvan nu zes kilometer gangen nog begaanbaar zijn. De Jezuïetenberg is gelegen onder het buitengoed van de Jezuïeten genaamd De Campagne. De ingang van de groeve bevindt zich aan de zuidzijde van de Cannerberg, daar waar ook Kasteel Neercanne ligt.

Wij doen een 1,5 uur durende rondleiding en als afsluiter wordt u een drankje aangeboden in de refter ondergronds.

We raden elkeen aan zich te voorzien van warme kleding en gemakkelijk schoeisel.

Deelnameprijs: € 8 p.p.

GPS adres: Von Dopfflaan 4, 6213 ND Maastricht, Nederland

 

We stellen voor om te CARPOOLEN. Samenkomst op de parking van de Limburghal om 12.50 uur. Graag melden als u rechtstreeks naar de bestemming rijdt!

Eerst inschrijven: tel. 089/24 69 04 of via mail: guy.donders@telenet.bevóór 19/09/22.

Tekst 

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 1,00
Standaard € 1,00

Info: Telefoonnummer of e-mailadres

Labels: Geschiedenis & ErfgoedActiviteitBezoek met gids